Drie belangrijke tips voor het opstellen van contracten voor flight crew bij een luchtvaartmaatschappij

Drie belangrijke tips voor het opstellen van contracten voor flight crew bij een luchtvaartmaatschappij

De gevolgen van Covid-19 (Corona) worden misschien nergens zo gevoeld als in de luchtvaart. Enige tijd leek het er op dat de markt aantrok, maar als daarvan al sprake was dan is aan die verbetering abrupt een einde gekomen. Als het tegenzit betekent dat opnieuw -met vele anderen- solliciteren op één van de schaarse functies. Een probleem dat voor een ab-initio piloot bijna standaard is, maar ook met de nodige vlieguren gelogd is de kans hierop aanzienlijk. Met veel aanbod en weinig vraag is dat voor vliegtuigmaatschappijen en vliegers een uitdaging. Lees meer

Resource 1

Ryanair moet compensatie vertraging toch betalen

Ryanair moet compensatie toch betalen

Het gerechtshof in Den Bosch heeft bepaald dat Ryanair een vergoeding voor een vertraagde vlucht uit 2017 alsnog moet betalen. Eerder besloot de kantonrechter dat Ryanair niet hoefde te betalen. In hoger beroep kreeg Claimingo, het bedrijf dat de claims voor passagiers indiende, alsnog gelijk. Bletchley Park Advocaten stond Claimingo bij in deze procedure.
Lees meer

Regelgeving en luchtvaart: hoe maakt (en houdt) u uw organisatie compliant?

Hoe maakt (en houdt) u uw organisatie compliant?

Luchtvaart en regelgeving. Vermoedelijk zijn er weinig sectoren waar zaken zo streng zijn gereguleerd. Het woud van regelgeving heeft grote invloed op de dagelijkse gang van zaken. En het niet (adequaat) voldoen aan regels kan grote gevolgen hebben, voor uw organisatie en de vliegveiligheid. Manuals, Procedures, Contracten, Airworthiness directives, Checklists, Currency. Met hoeveel (soorten) documenten heeft u te maken? Hoe behoudt u (nog) het overzicht op een wirwar van (steeds veranderende) regels? Hoe zorgt u ervoor dat iedereen steeds over de informatie beschikt, op kantoor, in de hangar én in de cockpit?

Lees meer

The sky is the limit: advocaten met kennis van de (kleine) luchtvaart

The sky is the limit: advocaten met kennis van de (kleine) luchtvaart

Er zijn relatief weinig advocaten met kennis op het gebied van de (kleine) luchtvaart. Dat is niet zo vreemd natuurlijk, want het is bijzonder specialistisch. In 2007 behaalde Mr. Frank Olberts, advocaat bij Bletchley Park Advocaten, zélf een vliegbrevet. Ook daarom is hij een uitzondering op de regel voor wat betreft zijn kennis van luchtvaart. In de komende blogs geven wij daarover meer informatie en gaan wij in op de juridische aspecten.

Lees meer

F1 Vettel valse start Japan: Hoe zit het juridisch?

F1 Vettel valse start Japan: Hoe zit het juridisch?

Misschien bent u er voor opgestaan, misschien las of zag u het later op uw telefoon of tablet, maar de GP van Japan, zal om verschillende redenen de Formule 1 annalen zeker halen. Zo won de Mercedes voor de zesde keer op rij de constructeurstitel. Als fans van Max Verstappen, hadden wij misschien liever Red Bull Racing Honda de titel zien winnen, maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer en eerlijk is eerlijk Mercedes heeft een nu eenmaal een goed team. Dat de titel naar Bottas of Hamilton ook dat is inmiddels een uitgemaakte zaak.

Lees meer

Zó werkt een concurrentiebeding tussen u en uw (voormalig) werknemer

Serie arbeidsrecht, deel 3: Zó werkt een concurrentiebeding tussen u en uw (voormalig) werknemer

De term concurrentiebeding kent u ongetwijfeld. In deze bepaling staat immers waar uw werknemer zich aan moet houden wanneer hij of zij bij een andere werkgever in dienst treedt. Of in geval, als de persoon in kwestie een eigen onderneming start. In dit blog zetten we de belangrijkste zaken rondom dit beding voor u op een rij. Voor meer informatie of een persoonlijke uitleg voor uw specifieke situatie: neem vrijblijvend contact met ons op.

Lees meer

Flexibele arbeidsrelaties: weet u precies welke werkgeversrisico's u loopt?

Serie arbeidsrecht, deel 2: Flexibele arbeidsrelaties: weet u precies welke werkgeversrisico’s u loopt?

De arbeidsmarkt is ingrijpend veranderd in de afgelopen jaren. Naast de uitdaging om talent te vinden én langdurig aan u te binden, brengt de opkomst van de flexibele arbeidsrelatie ook issues met zich mee. Zo is het aantal banen in de uitzendbranche sinds 2016 fors gestegen: inmiddels 1 op de 12 werknemers kenmerkt zich als flexwerker. Deze ontwikkelingen maken het niet altijd gemakkelijk voor de betrokken werkgever. Maar ook voor de werknemer is de complexe regelgeving meestal niet direct gesneden koek. In dit blog zetten we een aantal belangrijke regels rondom flexibele arbeidsrelaties voor u op een rij. U begrijpt: het is een básis. Voor een uitgebreider, persoonlijk advies nodigen we u van harte uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Lees meer

Bp-advocaten-arbeidsrecht-deel1

Serie arbeidsrecht, deel 1: Wanneer is ontslag op staande voet toegestaan?

Het kan voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij een werknemer niet langer in zijn functie te handhaven is en dat u hem of haar op staande voet wilt ontslaan. Dat is ook voor u als werkgever een heikele situatie, zeker als u een aantal juridische ‘basics’ niet in acht neemt. Mocht een dergelijk ontslag onvermijdelijk zijn, zorg dan dat u goed geïnformeerd bent over de voornaamste voorwaarden waaraan deze zwaarste sanctie in het arbeidsrecht moet voldoen.

Lees meer

Heeft u dit jaar bereikt wat u voor ogen had?

Het einde van dit jaar nadert langzaam maar zeker. Ook u bent ongetwijfeld druk met het afronden van de laatste zaken en het nadenken over de uitdagingen die volgend jaar op u wachten. Kijkt u terug op een succesvol jaar?

Lees meer