Hoe kies je de juiste rechtsvorm?

Als startende ondernemer kies je een rechtsvorm voor je bedrijf. Maar wat is de juiste? Er kleven voor- en nadelen aan elke rechtsvorm. Een bestaande rechtsvorm wijzigen kan ook. Dit kan absoluut de moeite waard zijn.

Verreweg de meeste ondernemers kiezen voor de éénmanszaak. Deze is éénvoudig zonder startkapitaal op te richten en normaal gesproken heb je in de eerste jaren meer belastingvoordeel. Een nadeel van de éénmanszaak is dat je ook privé aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Schuldeisers kunnen aanspraak maken op je privébezit en daarmee loop je het risico zowel zakelijk als privé failliet te gaan. Start je samen met andere ondernemers een Vennootschap onder Firma (VOF), ook dan ben je aansprakelijk met je privévermogen.

Dit is niet het geval bij een Besloten Vennootschap (BV). In principe is de BV aansprakelijk voor alle schulden van de BV en dat betekent dat schuldeisers hun schulden alleen kunnen verhalen op de BV en niet op privévermogen. Bij een BV ben je als bestuurder in dienst van de onderneming. Het kapitaal is verdeeld in aandelen op naam, waardoor je eenvoudig andere mensen kunt laten deelnemen in het bedrijf. De BV mist het belastingvoordeel van de éénmanszaak, maar ook hier zijn fiscale voordelen te behalen. Het algemeen aangenomen omslagpunt is € 200.000,-. Bij het behalen van een dergelijke winst is een BV gunstiger. Soms geldt een grens van € 100.000,-, bijvoorbeeld als de eigenaar van de BV koerswinsten langdurig kan uitstellen.

De BV lijkt veel op de Naamloze Vennootschap (NV). Een groot verschil is dat het maatschappelijk kapitaal bij een NV uit overdraagbare aandelen bestaat, die aan iedereen vrij mogen worden verkocht op de beurs.

Ook zijn er buitenlandse rechtsvormen, die vaak een prima alternatief zijn. Denk hierbij aan de Limited Liability Partnership. Je hebt de fiscale voordelen van een eenmanszaak, maar de juridische bescherming van je privévermogen van een BV.

Conclusie: let bij het beoordelen van een rechtsvorm goed op bovenstaande aspecten als aansprakelijkheid en fiscaal voordeel. Kijk naar je bedrijfsactiviteiten. Ben je bezig met het opzetten van een startup waarvan de verwachting is dat die snel zal groeien, dan is het aantrekkelijk een BV op te richten. Heb je plannen voor een hoveniersbedrijf, dan ligt een éénmanszaak meer voor de hand. Schakel onze expertise in als je zeker wilt zijn van de juiste rechtsvorm. Kom ook langs als je twijfelt of je bestaande onderneming wel de juiste rechtsvorm heeft. Het is namelijk niet heel ingewikkeld om van rechtsvorm te veranderen en wij kunnen je daarin adviseren. Ook kunnen we helpen bij het oprichten van een BV of LLP. Bel 020 – 894 35 22 of stuur een mail naar info@bpadvocaten.com.