Ontgroenen en ondernemen, wat hebben ze gemeen?
Het stoppen van ontgroeningen: dat is het doel van de Rijksuniversiteit Groningen die een cultuuromslag bij studentenverenigingen wil bewerkstelligen. Maar op welke juridische grond is dit verlangen eigenlijk gebaseerd?
Onderbuikgevoel is niet genoeg
Natuurlijk hebben wij met de recentelijke excessen moeite. Maar als een overheidsinstantie vooral hard roept dat ontgroenen moet worden afgeschaft, dan biedt dat in juridisch opzicht weinig soelaas en dient het ogenschijnlijk slechts om de publieke opinie tevreden te stellen. Want welke zeggenschap heeft de universiteit over de vereniging? Normaal gesproken geen. En het argument van de openbare orde dan? Daar gaat de universiteit niet over, maar de burgemeester. Voor het overige kan de universiteit weinig anders doen tegen de studentenvereniging.
Maar wat heeft een ontgroening te maken met ondernemen?
Ook als je onderneemt moet hetgeen je bij een ander claimt gebaseerd zijn op een wettelijke grondslag. Je kunt niet ‘out of the blue’ aanmanen, kosten rekenen of een ander zomaar aansprakelijk stellen. Als je zeker wilt weten dat er geen problemen ontstaan die je niet op kunt lossen, dan moet je juridische risico’s vooraf, bij voorkeur geheel en indien niet anders mogelijk, gedeeltelijk dichttimmeren. Bijvoorbeeld door het actueel houden van je algemene voorwaarden, of het toepassen van consequent debiteurenbeheer. Achteraf roepen dat je klant toch écht direct moet betalen zonder dat je dit vooraf goed hebt afgesproken gaat je niet verder helpen. En dat geldt voor ontelbaar veel zaken meer waar je als ondernemer dagelijks mee te maken krijgt.
Lang verhaal kort
Eigenlijk is de strekking van dit verhaal bijzonder eenvoudig: Zorg ervoor dat je vooraf juridische zaken regelt. Er moet een juridische kapstok zijn waar je verhaal aan op te hangen is. Dat scheelt achteraf een hoop gedoe.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!