Over hoogvliegers en het gelijkheidsbeginsel

Het gelijkheidsbeginsel is er duidelijk over: aan elke burger worden gelijke rechten en een gelijke behandeling in gelijke gevallen toegekend. Dat geldt logischerwijs ook voor Eddy Driessen, eigenaar van de vliegschool Zelf Vliegen. Eerder had hij een interessant contract gesloten met de Autogyroschool: Zelf Vliegen bood de Autogyroschool stallingsruimte, leslokalen en instructeur, maar omdat Lelystad Airport sinds vorig jaar september een verbod op gyrocopters heeft ingesteld werd dit contract ontbonden. Een gyrocopter is een soort helikopter waarbij de rotor alleen in beweging wordt gebracht door de langsstromende lucht. De Autogyroschool biedt haar diensten inmiddels aan via vliegveld Hilversum. Ondernemer Driessen eist een schadeclaim van ongeveer 1 miljoen euro voor gederfde winst van het betrokken vliegveld. In een eerste uitspraak stelde de rechtbank de ondernemer in het gelijk en bevestigde de rechtbank in Lelystad dat het door Lelystad Airport genomen besluit inderdaad onrechtmatig is, omdat alleen de minister van Infrastructuur en Milieu de bevoegdheid heeft om bepaalde typen vliegtuigen uit te sluiten.

De situatie

‘De heer Driessen wordt al sinds 2006 belemmerd in zijn ondernemerschap door de almaar voortslepende discussie over uitbreiding van Lelystad Airport en het verbod op lichte vliegtuigen dat als gevolg daarvan ontstaat. Het aannemen van leerlingen is door deze langlopende kwestie, die ook nog eens steeds wordt uitgesteld, bijna onmogelijk geworden omdat hij geen zekerheid kan bieden aan zijn pupillen’, vertelt meester Frank Olberts, mede-oprichter en -eigenaar van Bletchley Park Advocaten in Amsterdam. ‘Het besluit dat het vliegveld genomen heeft is conform de uitspraak van de rechter onrechtmatig. Mede daardoor ben ik van mening dat er voldoende basis is voor het indienen van een schadeclaim door Driessen, waarbij de gederfde winst als inzet genomen wordt.’

Gelijkheid uit de oudheid

‘Aristoteles, de bekende Griekse filosoof heeft ons al heel lang geleden een prachtig inzicht nagelaten dat vandaag de dag nog altijd actueel blijkt te zijn.
Zijn zin De ergste vorm van ongelijkheid is proberen ongelijke dingen gelijk te maken heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. En vandaag de dag? Vandaag de dag hoop ik dat de uitspraak van de rechtbank in Lelystad alle vliegers in Nederland een hart onder de riem steekt’, besluit Olberts vanuit zijn rol als meester in de rechten én fervent piloot.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.