Scheiden is al erg genoeg. Bespaar jezelf nog meer ellende
Trouwen in gemeenschap van goederen is niet meer van deze tijd en dat vond de wetgever gelukkig ook. In 2017 worden de regels van het huwelijksrecht (eindelijk!) aangepast. Vanaf 2017 word je bij huwelijk niet meer automatisch mede-eigenaar van alle bezittingen, maar ook van alle schulden van je echtgeno(o)t(e).
Wilde je dit (automatisch gezamenlijk eigenaar van alles) voorkomen, dan moest je vanwege de huidige regels naar de notaris om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen.
Met deze huwelijkse voorwaarden lijkt alles goed geregeld te zijn. Echter: wij vallen soms van onze stoel van verbazing, over de gemaakte afspraken die wij in deze huwelijkse voorwaarden tegenkomen. Denkt men met deze voorwaarden de afscherming van eigendommen goed te hebben geregeld, dan bleek bij echtscheiding dat toch moest worden afgerekend alsof men “in gemeenschap van goederen was gehuwd”. Vaak moest iemand toch de portemonnee trekken en dat was nu juist niet de bedoeling! Denk aan gevolgen als de overwaarde van het huis alsnog delen, opdraaien voor de gemaakte schulden van de partner en het moeten uitkopen van de partner uit de zaak, waarbij de partner op basis van de gemeenschap recht had op de waardevermeerdering de zaak. Gelukkig mag de partner niet zover gaan, dat de zaak daardoor niet langer levensvatbaar is.
Met een goede voorbereiding kunnen de nadelige gevolgen van een eventuele scheiding worden ingeschat en kunnen er maatregelen worden getroffen om deze schade te beperken. Niet alleen op het gebied van het vermogen, maar ook ten aanzien van te verwachten alimentatie.
Onze boodschap luidt: wees goed voorbereid. Laat je tijdig (bij voorkeur nog vóór je gaat trouwen) informeren over de gevolgen van een mogelijke scheiding en neem meteen je huwelijkse voorwaarden mee. Dan kijken we er direct naar. Ook indien je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het raadzaam je te laten adviseren. Een eerste gesprek is bij ons geheel gratis.