ZZP’en van 1 mei 2016

Als ZZP’er heeft u al genoeg om over na te denken. Uw opdracht, de (speurtocht naar een) volgende opdracht en er voor zorgen dat uw factuur wordt betaald. U moest altijd over een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) beschikken. De VAR is per 1 mei jl. afgeschaft maar behoort daarmee alle administratieve rompslomp tot het verleden?

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn en voor de afschaffing van de VAR is dat niet anders.

Waar moet u op letten?

  • Voor de VAR komt in de plaats een modelovereenkomst. Deze kunt u downloaden van de website van uw brancheorganisatie of de website van de Belastingdienst. De modellen op de website van de Belastingdienst zijn goedgekeurd en om die reden is het verstandig deze te gebruiken. De modelovereenkomst is 5 jaar geldig in tegensteling tot de VAR.
  • In de overeenkomst moet onder andere staan de opleverdatum van het project, de vergoeding en de betaaltermijn. Maar ook vervanging in geval van ziekte kan in de modelovereenkomst worden opgenomen.
  • Bij gebruik van de modellen van de Belastingdienst kunt u zelf zaken toevoegen. Let er op dat u de geel gemarkeerde gedeeltes laat staan! Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat u ondernemer bent en geen werknemer. Logisch, maar toch.
  • Soms kiest een opdrachtgever er voor u in te huren via een uitzendbureau. Let u er dan wel op dat u recht op zelfstandigenaftrek behoudt!

U vindt onze tips handig, maar u wilt het toch zeker weten? Neemt u gerust contact op met Frank Olberts, via e-mail fo@bpadvocaten.com of 0621250449.

 

Disclaimer

Dit artikel is slechts ter informatie, maar het is geen advies en om die reden kunt u er ook geen rechten aan ontlenen.