Bletchley-Park-goed-contract-is-als-een-visitekaartje2

Een goed contract is als een visitekaartje

Goede contracten: geen bedrijf kan zonder. Hoe groot of klein dat bedrijf is doet feitelijk niet ter zake. Wat wél ter zake doet is dat u beschikt over juridisch dichtgetimmerde contracten. Niet om iemand een loer te draaien, maar juist om aan de voorkant problemen te voorkomen. Maar wat zet u nu precies in zo’n contract? Feitelijk is het niet meer dan een bevestiging van de gemaakte afspraken, maar dan wel één die op eenduidige wijze uitlegbaar moet zijn. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rijtje.

De inhoud van een contract

In elk geval de identiteit en woonplaats van beide partijen. Vergeet ook niet te vermelden wie tekenbevoegd is. Vervolgens beschrijft u de wezenlijke afspraken die zijn gemaakt tussen u beiden, vergezeld van de overeengekomen prijs, betalingstermijn en leverdatum(s). Ook eventuele garanties dienen hier aan bod te komen. Denk daarbij aan bankgaraties, aanbetalingen, eigendomsvoorbehoud, vruchtgebruik etc. Vergeet ook vooral de wettelijke bepalingen niet. Zijn er speciale vergunningen nodig? Bijvoorbeeld een export- of milieuvergunning? Verwijs ook naar algemene voorwaarden: deze zogenaamde kleine lettertjes zijn van levensbelang voor (het behoud) van een gezonde onderneming. Daarover meer in het volgende blog. Bedenk (en beschrijf) ook hoe de aansprakelijkheid is geregeld en de garanties. En is er sprake van transport? Wie draagt dan het risico? Of betaalt de verzekering? Tot slot is het ook cruciaal om, zeker bij internationale overeenkomsten, de bedenken welk recht van toepassing is. En door welke rechterlijke instantie een eventueel geschil wordt beslecht.

De start van succes

Natuurlijk is een blog als dit te kort om alle ins en outs te benoemen. Neem daarom vooral contact op als u vragen heeft. Tot slot, onthoud dat een goed contract werkt als een visitekaartje. Het geeft blijk van professionaliteit en impliceert helder zaken doen. En dat is dan weer een goed begin van een langdurige relatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.