Premieverhoging bij stilzwijgende verlenging schadeverzekering is volgens Kifid toegestaan

De beroepscommissie van Kifid, beter bekend als het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, heeft bepaald dat de premie van een schadeverzekering altijd mag worden verhoogd ná een stilzwijgende verlenging. Eind vorig jaar bepaalde het instituut nog dat de premie na een stilzwijgende verlenging alleen beperkt omhoog zou mogen gaan.

Verbazing en onduidelijkheid

Deze uitspraak leidde volgens belangenvereniging Verbond van Verzekeraars tot verbazing en onduidelijkheid, omdat consumenten al de mogelijkheid hebben om hun verzekering op te zeggen na een premieverhoging. Verzekeraar Achmea was zelfs van mening dat de beperking substantieel onjuist was en ging in hoger beroep. En met succes, want het Kifid heeft haar uitspraak herzien.

Kifid oordeelt opnieuw

Kifid oordeelt nu dat de rechten van consumenten al voldoende gewaarborgd zijn, omdat een consument een verzekering na het eerste jaar gewoon op kan zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. Daarnaast geldt dat een verzekeraar zijn cliënt moet informeren wanneer de premie en/of voorwaarden worden aangepast. Het Verbond van Verzekeraars is tevreden met de uitspraak en is van mening dat verzekeraars op dit moment al streven naar een beheersbare premieontwikkeling en de tijdige inlichting van hun cliënten daarover.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.