Gebruik jij wél je gezonde verstand bij online aankopen?

We vinden allemaal van onszelf dat we prima in staat zijn om ons gezond boerenverstand te gebruiken. Met dat gegeven in het achterhoofd is het toch best vreemd dat er jaarlijks nog altijd zo’n half miljoen mensen slachtoffer worden van online fraude. De cijfers spreken voor zich: in 90% van de gevallen is het slachtoffer zijn of haar geld definitief kwijt. Waar ze veelal kopen? Marktplaats staat met stip op 1. Het is dan ook niet verrassend dat zij een heldere tiplijst hebben gemaakt om online oplichting te voorkomen.

De lijst

1. Gebruik je gezonde verstand! Vaak vertelt je onderbuikgevoel je al snel de waarheid.

2. Bied aan om het artikel dat je op het oog hebt, bij de verkoper thuis op te halen. Zelfs als je dit niet van plan bent. De reactie van de verkoper vertelt je al snel voldoende…

3. Check of de verkoper al lang actief is op Marktplaats. Tik zijn of haar naam in via Google en kijk ook de sociale media na. Zeker als je twijfelt! En vergeet ook het Meldpunt Internetoplichting niet: je controleert er eenvoudig verkoopgegevens.

4. Betalingen via iDEAL geven je geen enkele bescherming. Ook wanneer je betaalt op andere manieren, zoals met je creditcard of via PayPal is er geen ‘geld terug garantie’, maar de kans op succes wordt een stuk groter.

5. Bied aan om eerst de helft van het bedrag over te maken en de rest direct als het product in de goede staat is aangekomen. Dat beperkt de eventuele schade in elk geval.

Gebruik je verstand

Hoe je het ook wendt of keert, als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook. Het is zoals voor veel dingen in het leven geldt: van je gezonde verstand gebruiken is nog nooit iemand slechter geworden…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.