Bletchley-geld-lenen-kost-geld

Geld lenen kost geld, maar zekerheid geven aan de bank soms ook!

Dat geld lenen met grote risico’s gepaard kan gaan, dat zit bij ons inmiddels wel tussen de oren. Banken willen vaak zogenaamde zekerheden als ze een lening verstrekken. En daar kleven soms grote risico’s aan. Men zegt weleens dat banken een paraplu uitlenen als de zon schijnt, en deze weer terugnemen als het gaat regenen. Zo erg is het meestal niet, maar het is wel belangrijk de risico’s vooraf goed in te schatten.

Als ondernemer wil je niets liever dan je bedrijf te laten groeien en soms heb je daarvoor geld nodig van een bank. En die wil zekerheid. Men moet soms het huis als onderpand geven, zich persoonlijk borg stellen of men moet zijn debiteuren ‘verpanden’. De meeste zekerheden staan zo goed als standaard in de overeenkomst van geldlening. En dat terwijl daartoe soms helemaal geen noodzaak voor is, word je ook privé aansprakelijk. Een bekend rampscenario is de ondernemer die een lening bij de bank afsluit met het eigen huis als onderpand. Zolang de business goed loopt, is er weinig aan de hand. Maar als het bedrijf failliet gaat, draait de ondernemer persoonlijk op voor alle schulden en is hij naast zijn bedrijf ook zijn huis kwijt. Het behoeft geen uitleg, dat dit behoorlijk ingrijpend is voor de ondernemer én zijn gezin.

Er zijn ook voorbeelden genoeg van welwillende ouders die borg staan voor een lening of de hypotheek van hun kroost. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar stel, zoon- of dochterlief verliest haar baan. Dan begint vaak de ellende. Helaas hebben ouders vaak onvoldoende beseft dat er aan een borgtocht grote financiële risico´s kunnen kleven die vaak ook voor hen verstrekkende gevolgen hebben.

Gelukkig kan je lessen trekken uit deze voorbeelden en zijn zekerheden vaak ook onderhandelbaar. Check van tevoren goed wat de risico´s zijn als je geld leent of als je zekerheden verstrekt. Sta je borg voor een ander, pluis dan uit wat zijn/haar kredietwaardigheid is. Dat lijkt een ‘no brainer’, maar onze praktijk bewijst helaas vaak het tegenovergestelde.

Wil je een second opinion over een zakelijke of privé geldlening en/of (de daarmee samenhangende) zekerheden neem dan contact met ons op. Ons kantoor heeft jarenlange expertise op het gebied van financieringen en zekerheden. Bel 020 – 894 35 22. Je kunt ook mailen naar fo@bpadvocaten.com.