Max Verstappen en het nut van in (hoger) beroep gaan

Max Verstappen is boos over de uitslag van de Grand Prix (voor de liefhebbers natuurlijk GP) in Amerika. Wij doelen uiteraard op de tijdstraf die hij afgelopen week heeft gekregen voor een inhaalactie in de slotronde. Met een weergaloze manoeuvre haalde Max de Ferrari van Kimi Raikkonen in. Als gevolg van de straf eindigde hij toch als vierde, waardoor hij nét een podiumplaats misliep. De wedstrijdleiding oordeelde immers dat hij in de fout ging, omdat hij buiten de baan reed. Zelfs bij Niki Lauda, die normaal gesproken nogal kritisch is, vond Max het gelijk aan zijn kant. Ondanks het onbegrip heeft Red Bull besloten geen protest aan te tekenen. Volgens teambaas Christian Horner zou het geen zin hebben, al noemde hij de straf wel inconsequent. Wilt u het zelf nog even nakijken?

Maar heeft (hoger) beroep zin?

Hoe zit dat eigenlijk met hoger beroep? Heeft het, ook bij andere zaken, eigenlijk wel zin om in hoger beroep te gaan? In het geval van Max Verstappen is het inderdaad niet waarschijnlijk dat de beslissing van de internationale autosportfederatie FIA anders zou worden na beroep en dat terwijl Max niet als enige buiten de baan reed in dat race weekend. Maar in veel gevallen is hoger beroep wel degelijk zinvol. Al is het alleen maar omdat alle feiten en omstandigheden opnieuw door een andere rechter worden bekeken, waarna er een nieuwe afweging en vaak ook een andere beslissing plaatsvindt.

Nuchter en nadenkend

Natuurlijk is het wél altijd van belang om de kosten en de baten tegen elkaar af te wegen, omdat procederen zinvol moet zijn en nooit een doel op zich mag worden. Om principiële redenen in hoger beroep gaan is zelden verstandig. Want uiteindelijk procedeer je toch om er beter van te worden. Anders heeft procederen geen zin.

Wat heeft wel zin? Met een nuchtere advocaat de voor- en de nadelen tegen elkaar afwegen en dan een afgewogen besluit nemen.
Als Formule 1 fans hopen wij dat Max in Mexico wél op het podium eindigt en dat Max, net als u, niet (opnieuw) verwikkelt raakt in allerlei juridische verwikkelingen.

Mocht dat toch het geval zijn dan mag Max ons natuurlijk altijd bellen (al is het alleen maar voor een kop koffie) en dat mag u natuurlijk ook!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.