Een procedure starten: wel of niet verstandig?

Wie is er schuldig wanneer u al rijdend in uw auto een gloeiendhete kop koffie uit een willekeurige drive-through over uw been knoeit? En hoe zit het met een 25-jarige roker die aangifte tegen de tabaksindustrie doet wegens zware mishandeling omdat ze al heel jong verslaafd raakte zónder de gevolgen daarvan te kunnen overzien?

Wat is verstandig ?

Het zijn lastige kwesties: want in praktijk is het niet altijd even duidelijk wie er aansprakelijk is voor de geleden schade. Procederen kán, maar het is wel goed om te weten dat er ook rekening gehouden wordt met de mate waarin er sprake is van eigen schuld. Dit speelt wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde zélf kan worden toegerekend. Bij eigen schuld wordt de vergoedingsplicht verminderd met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden aan de ontstane schade heeft bijgedragen.

Ieder voordeel heb zijn nadeel

Ook kan er sprake zijn van voordeelstoerekening. In gewoon Nederlands: dit is het geval wanneer een gebeurtenis die een benadeelde schade heeft berokkend, tegelijkertijd ook voordeel heeft opgeleverd. Dit voordeel wordt met de te vergoeden schade verrekend. Moraal van mijn verhaal: een rechtszaak is binnen een mum van tijd gestart. Dat is het probleem niet. Maar kijk wel, samen met een gespecialiseerde advocaat, ook altijd kritisch naar uw eigen aandeel in de ontstane situatie. Want soms zijn verhalen minder zwart-wit dan ze lijken en is de uitkomst stukken grijzer dan u dacht… Belt u even als u vragen heeft?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.